WES Coaching
zet jezelf in beweging naar verandering

Paardencoaching en dementie


Paardencoaching is een vorm van coaching waarbij paarden worden ingezet als "hulpmiddel" om inzicht te krijgen in persoonlijke problemen en uitdagingen. Paarden reageren op non-verbale signalen en kunnen daarom een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de communicatie en het bevorderen van sociale interactie.

Inzet bij mensen met dementie

Mensen met dementie kunnen vaak moeite hebben met communicatie en het uiten van emoties. Paardencoaching kan helpen om deze uitdagingen te overwinnen en de communicatievaardigheden en sociaal-emotionele ontwikkeling te verbeteren. Het kan ook bijdragen aan het verminderen van stress en angst, wat vaak voorkomt bij mensen met dementie.

Paardencoaching kan ook helpen bij het verbeteren van de fysieke gezondheid van mensen met dementie. Het werken met paarden vereist beweging en kan bijdragen aan het verbeteren van de spierkracht en de coördinatie. Bovendien kan het werken met paarden een positief effect hebben op de stemming en het welzijn van mensen met dementie, waardoor ze zich meer ontspannen en gelukkiger voelen.

Doelen
Natuurlijk kunnen we niet verwachten dat er grote veranderingen optreden, maar voorbeeld van te behalen doelen zijn:

  • Ontspanning;
  • Lach op het gezicht (positieve ervaring);
  • Stimuleren van zelfvertrouwen;
  • open stellen;
  • Verminderen van verdriet;
  • Activering van fysiek en/of mentaal;
  • Verbinding (met elkaar).

Ook al zijn deze momenten kort, ze geven wel energie en een moment van geluk.

Foto door Lola Delabays van Unsplash

Dagbesteding
Inzet van dieren is een bekend fenomeen. De inzet van paarden is minder bekend. Toch is de inzet van paarden als dagbesteding in deze vorm zeer geschikt.  Heb je interesse of vragen neem dan zeker contact op.

Mantelzorg & familieleden
Van dichtbij heb ik dementie in de vorm van Alzheimer meegemaakt en ervaren wat het met je doet. Met name achteraf besef je pas dat je dierbare onbewust uit je leven is gestapt. Echt afscheid nemen bestaat hierbij niet. Er zijn momenten waarbij je dierbare er ineens weer is. Echt zichtbaar en helder van geest, maar het volgende moment ben je elkaar weer kwijt. Alsof je uit een droom ontwaakt. Boosheid en verdriet wisselen elkaar vervolgens af. Wederom besef je dat het leven eindig is.

Het is een rotziekte zonder enige twijfel, een ziekte waar je niet van zal genezen, maar moet je dan in een hoekje gaan zitten en toekijken hoe je dierbare veranderd? Vlucht je weg om het niet onder ogen te hoeven komen? Ga je over in de verzorger? Oftewel hoe ga jij om met deze ziekte.

Foto door Noah Silliman van Unsplash

Geluksmomenten
Voel jij je begrepen door vrienden, familie, zorgverlener? Is dit belangrijk voor jou als persoon. Een eerste reactie is wellicht dat het je niets uitmaakt wat een andere er van vind. Klopt dit alleen wel? Zou het niet fijn zijn om te kunnen praten met elkaar zonder oordeel te hebben over het gevoel wat jij hebt bij de situatie.

Een schouder waar je op kan uithuilen. Je bent op de momenten bij de persoon met dementie al zo sterk. Je draagt een zorg, maar vergeet niet die kleine momenten waarop er nog gelachen wordt. Het moment waarop iemand helder is. Beweeg mee en geniet van wat er is. Pak het geluksmoment met beide handen.

Coaching / persoonlijke begeleiding
Loop jij als mantelzorger en/of familielid vast? Wordt jij niet begrepen? Zit je vast in een patroon? Oftewel sta je er alleen voor. Neem dan contact op en laten we samen op pad gaan. Vergeet niet dat jij er ook bent naast je dierbare.

Coaching is er ook om onderliggende vragen naar boven te halen. Wat speelt er nu en wat brengt de toekomst. Hoe beweeg jij je door deze periode heen.

Foto door sydney Rae van Unsplash

 

Meneer Alzheimer
Dementie raakt iedereen. De persoon zelf, maar ook de mensen om de persoon heen. Alzheimer is voor de meesten de bekendste vorm van dementie. Youp van 't Hek heeft hier een lied over met een lach en een traan.